המועמדים לספיריטס, פרסי הקולנוע העצמאי, 2014
27 בנובמבר 2013 מאת אור סיגוליזהו, אי אפשר להמנע מזה עוד: עונת הפרסים של סרטי 2013 החלה. אמנם אף טכנית פרס לא חולק עדיין, אבל עם הכרזת רשימת המועמדים השנתית לפרסי הקולנוע העצמאי של ארצות הברית, אנחנו כבר אחרי קו הזינוק.
אז האמת היא שרשימת מועמדים נוספת הוכרזה כבר לפני כמה שבועות, זו של פרסי הגות'האם, אבל האמת היא שמעולם לא הבנתי את הקטע שלו, ואני לא בטוח שאני היחיד.
הסרטים המועמדים לפרסי הספיריטס (Independent Spirit Awards) הם, כמובן, סרטים שהופקו באופן עצמאי והשתחררו במהלך השנה הקרובה. עניין ההגדרה של "סרט עצמאי" היא, במיוחד במציאות של היום, דבר מאוד בעייתי (ההגדרה בפרס הזה היא לסרטים שהופקו בפחות מ-21 מיליון דולר). ולראייה, בשנה שעברה זכה בפרס הזה ממש הסרט "אופטימיות היא שם המשחק" של דיויד או. ראסל, שעל אף שהוא איננו בהחלט "הנוקמים", בכל זאת התקציב שלו איננו משהו זעום שנאבק על חייו.
אלו היו המועמדים של 2012/13, ואלו של שנה לפני ("סריטה" פותח קילומטרז'…).
השנה הסרט "12 שנות עבדות" (Twelve Years a Slave), שמופיע בתמונת הפתיחה, הוא המוביל עם שבע מועמדויות, ואחריו "נברסקה" עם שש. שני הסרטים האלו יופצו בישראל רק בשנת 2014 אז רובינו נאלץ להשאר במתח לגביהם.
"12 שנות עבדות" כבר קיבל חותמת אוסקר ברגע שהוקרן בפסטיבל טלורייד בקיץ, וככל שעובר הזמן מאז הוא רק הולך ומתעצם. בהקשר הזה רק אומר שבשנים האחרונות נדמה שהפרסים המקדימים הופכים להיות לא יותר מתחנות בדרך אל האוסקר, ואני קצת מבואס על זה, כי לכל פרס יש את הקטע שלו. עקב זאת, וגם בגלל שעדיין בעיני די מוקדם לדבר על האוסקר, אנסה להמנע מנסיון להבין מה כל מועמדות מנבאת בהקשר של קו הסיום, וברשותכם אתייחס אליו כיחידה עצמאית.
רשימת המועמדים המלאה וכמה דברי פרשנות אחרי הקפיצה.
הסרט העצמאי הטוב ביותר:
"12 שנות עבדות"
"בתוך לואין דיוויס" (Inside Llewyn Davis)
"הכל אבוד" (All is Lost)
"נברסקה" (Nebraska)
"פרנסס הא" (Francess Ha)
כמעט כל אתר שפרסם את הרשימה הזדעק אל מול השמטת אחד השמות הכי פופולריים בעולם הקולנוע העצמאי של השנה בארה"ב, "לפני חצות" שאמנם יוזכר בהמשך הרשימה, אבל לא בקטגוריה הראשית. בתור היחידי מכל כותבי סריטה לדורותיהם של התלהב מההתקן השלישי לסדרת הסרטים האהובה של ריצ'רד לינקלייטר, אני חי עם זה בשלום.
סרטים אחרים שהיעדרותם בולטת, בטח אל מול "הכל אבוד", הם "מועדון הקונים של דאלאס", "הסיפור של מאד", "ספרינג ברייקרס" ו"יסמין הכחולה". כולם קיבלו מועמדויות בקטגוריות אחרות.
הייתה לי היכולת לצפות בינתיים רק בסרט אחד מתוך הרשימה, "פרנסס הא", ואני שמח במיוחד במועמדותו כי זה באמת סרט מקסים. עם זאת, דווקא הקטגוריה שבה הכי היינו רוצים שבה הסרט יככב לא שיתפה פעולה, אבל אנחנו מקדימים את עצמינו.
הבימוי הטוב ביותר:
סטיב מקווין – "12 שנות עבדות"
ג'ף ניקולס – "הסיפור של מאד"
אלכסנדר פיין – "נברסקה"
שיין קארות' – "אפסטרים קולור"
ג'יי סי שנדור – "הכל אבוד"
פה הופיעה קריאת השמחה הראשונה שלי. שיין קארות', האיש הלא יאומן שבמו ידיו כתב, ערך, הפיק, צילם, ומיקסס את סרטו "אפסטרים קולור" (וגם טרח לשחק בתפקיד הראשי) מועמד לפרס הבימוי. אני לא אסגיר יותר מדי בשלב הזה, אבל הסרט הזה הולך לגמרי לככב בסיכום השנה שלי, אחרי שכבר קיבל סקירה משל עצמו, וכמובן אי אילו איזכורים משמעותיים בסיכום המחצית של 2013.
האחים כהן לא מועמדים על סרטם "בתוך לואין דיוויס" ואני חושב שזה יותר מראה על כמות הסרטים המשמעותית של השנה מאשר על איכות הסרט.
ניקולס ו"הסיפור של מאד", אתו פחות הסתדרתי, מקבל פה אהבה על פני המועמד לסרט נואה באומבך ("פרנסס הא").
מקווין היה מועמד בעבר לספיריטס בקטגוריית "הסרט הבינלואמי" עם שני סרטיו עד כה ("בושה" ו"רעב"), וזוהי הפעם הראשונה שהוא מועמד בקטגורית הבימוי, כמוהו שנדור שהיה מועמד לפרסי התסריט ובימוי הבכורה בזכות "התמוטטות" (Margin Call), וזו לו מועמדות ראשונה כבמאיי; ניקולס היה מועמד פה בעבר בזכות סרטו הראשון "סיפורי רובה" (Shotgun Stories) המצויין; לפיין עצמו זו מועמדות רביעית בקטגוריה בה כבר זכה פעמיים ("בחירות או לא להיות" ו"דרכים צדדיות"); קארות' היה מועמד בעבר על "פריימר" כמובן.
השחקן הראשי הטוב ביותר:
צ'ואטל אג'יופור – "12 שנות עבדות"
אוסקר אייזק – "בתוך לואין דיוויס"
מייקל ב. ג'ורדן – "Fruitville Station"
ברוס דרן – "נברסקה"
מתיו מקונוהי – "מועדון הקונים של דאלאס"
רוברט רדפורד – "הכל אבוד"
שישה שחקנים מצטופפים להם בקטגוריה הזו השנה. גם פה ההימורים המידיים הם על אג'יופור, אך שום דבר עוד לא נקבע. בטח שלא עם מועמדים כל כך חזקים כמו מקונוהי (שזכה בשנה שעברה בקטגוריית המשנה על "מג'יק מייק"), ברוס דרן ורוברט רדפורד. זה קרב ענקים.
השחקנית הראשית הטובה ביותר:
קיייט בלאנשט – "יסמין הכחולה"
ג'ולי דלפי – "לפני חצות"
גבי הופמן – "Crystal Fairy"
שיילן וודלי – "The Spectacular Now"
ברי לארסון – "Short Term 12"
על אף שמצאו לנכון לוותר על אית'ן הוק המקסים ב"לפני חצות", דלפי הבקושי נסבלת כן מועמדת. שיהיה.
וודלי חוזרת לפרס אחרי שזכתה בקטגוריית המשנה לפני שנתיים בזכות "היורשים".
אני מאוד מסתקרן משלושת הסרטים שטרם הגיעו לישראל (וספק אם יגיעו), אבל כרגע בלאנשט לא נראית כמו מישהי בעמדה להפסיד.
וכן, אתם רואים נכון: גרטה גרוויג לא נמצאת ברשימה. זה תמוה במיוחד. הרי איך אפשר לחשוב ש"פרנסס הא" הוא אחד מחמשת סרטי השנה, אך לא להכיר בהופעה שלה באותו הסרט? גם ג'וליה לואי-דרייפוס ו"דיברנו מספיק" הם היעדרות מפתיעה.
שחקן המשנה הטוב ביותר:
ג'יימס גנדולפיני – "דיברנו מספיק"
ג'ארד לטו – "מועדון הקונים של דאלאס"
קית' סטנפילד – "Short Term 12"
מייקל פאסבנדר – "12 שנות עבדות"
וויל פורטה – "נברסקה"
גנדולפיני הנהדר זוכה לכבוד שלאחר המוות. האם הוא יכול לנצח את פאסבנדר ואת לטו? כמובן.
השמות הפחות מפורסמים פה הם סטנפילד בן ה-23 שזוהי הופעת הבכורה שלו, ו-וויל פורטה, קומיקאי מפורסם מהצוות של "סאטרדיי נייט לייב" שהיה מועמד לאמי על הופעתו ב"30 רוק". מי מכם שביקר בפסטיבל חיפה, אולי נתקל בו עושה תפקיד דרמטי טוב מאוד בדרמה המקסימה "רוץ וקפוץ".
ג'יימס פרנקו לא בנמצא.
שחקנית המשנה הטובה ביותר:
מלוני דיאז – "Fruitville Station"
סאלי הוקינס – "יסמין הכחולה"
ג'ון סקוויב – "נברסקה"
לופיטה ניונגו – "12 שנות עבדות"
יולנדה רוס – "Go For Sister"
להוציא את הוקינס וסקוויב, הקטגוריה הזו מורכבת מקבוצת שחקניות חדשות כמעט לחלוטין, כולן ממש על סף הפריצה הגדולה.
דיאז הייתה מועמדת לפרס הזה ממש בשנת 2006 עם הסרט "A Guide to Recognize your Saints", ואני חייב להודות שעל אף שראיתי את הסרט ההוא של דיטו מונטייל ואהבתי אותו, אין לי שום זכרון ממנה בו. המועמדות שלה מפתיעה במיוחד בהתחשב בכך שהיא תפסה את המקום של חברתה לסרט, זוכת האוסקר אוקטביה ספנסר; סקוויב היא שחקנית ותיקה ואהובה שהפעם האחרונה שאני נתקלתי בה הייתה בסרט האימה "Would you Rather", והיא לראשונה בקריירתה הענפה זוכה לעדנת פרסים; ניונגו היא הטוענת לאוסקר בשלב זה, וזו הופעתה הקולנועית הראשונה.
לי חסרה סקרלט ג'והנסון ו"דון ג'ון".
התסריט הטוב ביותר:
"12 שנות עבדות"
"דיברנו מספיק"
"יסמין הכחולה"
"לפני חצות"
"The Spectacular Now"
סרט הביכורים הטוב ביותר:
"וואג'דה"
Blue Caprice
Concussion
Fruitville Station
Una Noche
תסריט הביכורים הטוב ביותר:
"דון ג'ון"
"נברסקה"
Afternoon Delight
In a World
The Invetible Defeat of Mister and Pete
ג'וזף גורדון-לוויט, שהושמט מקטגורית המשחק ובימוי הביכורים, מקבל קצת אהבה. את הסרט Afternoon Delight יצא לי לראות לאחרונה, ואהבתי אותו למדי, כך שאני שמח לראות אותו ברשימות.
פרס ע"ש ג'ון קאסבטס לסרט שהופק בפחות מ-500,000 דולר:
"שעות ביקור במוזיאון"
"שח מחשבים"
Crystal Fairy
Pit Stop
This is Martin Bonner
נציגות אחת לפסטיבל ירושלים ונציגות אחת לפסטיבל חיפה. "שח מחשבים" (Computer Chess) הוא אחד הסרטים המפתיעים והמרעננים השנה ואני מאושר שמכירים בו. את "שעות ביקור במוזיאון" ראיתי ממש בתחילת פסטיבל חיפה והערכתי אותו על אף שהוא היה לי קשה באיזשהו שלב, בעיקר בגלל הקצב והמעגליות שבו. באופן אירוני, יוצא שהוא גם מועמד בקטגוריית העריכה…
הצילום הטוב ביותר:
"12 שנות עבדות"
"בתוך לואין דיוויס"
"הכל אבוד"
"ספרינג ברייקרס"
"שח מחשבים"
כרגיל, קטגוריה מדהימה שמביאה אל השולחן כמעט כל סגנון צילום שיש: תקופתי, אולטרה-מסוגנן, מוקומנטרי, צבע, שחור-לבן… זוהי גם המועמדות היחידה של "ספרינג ברייקרס". האזכור ל"שח מחשבים" הוא לא פחות מגאוני. יש שם עבודה יוצאת דופן.
העריכה הטובה ביותר:
"אפסטרים קולור"
"פרנסס הא"
"שעות ביקור במוזיאון"
Short Term 12
Una Noche
מה שמדהים בקטגוריה הזו השנה היא החשיבה מחוץ לקופסא של המצביעים. באופן די מפתיע "12 שנות עבדות", "בתוך לואין דיוויס" ו"הכל אבוד" הושמטו לטובת הברקות קטנות כמו "פרנסס הא" ו"אפסטרים קולור" (הזוכה החד משמעי בעיני).
הסרט התיעודי הטוב ביותר:
"אחרי טילר"
"מעשה בהרג"
Gideon Army
The Square
Twenty Feet from Stardom
הסרט הבינלאומי הטוב ביותר:
"גלוריה" – צ'ילה
"הניצוד" – דנמרק
"יפה לנצח" – איטליה
"כחול הוא הצבע החם ביותר" – צרפת
"מגע של חטא" – סין
הקטגוריה ממנה ראיתי הכי הרבה סרטים (כולם מחוץ מ"גלוריה" עליו דיווח פבלו). שלושה מהם מתמודדים גם באוסקר. הבחירה שלי: האיטלקי. ובגדול!
עוד שלוש קטגוריות קטנות לסיום:
פרס "פיאג'ט" על יצירתיות ויוזמה ולמפיק מבטיח:
טוני האלברוקס וג'יימס מ. ג'ונסטון
ג'ייקוב ג'אפקה
אנדריאה רואה
פרדריק ת'ורנטון
פרס "מישהו לעקוב אחריו":
אהרון דגלאס ג'ונסטון – "הקינצ'ינרה של אחותי"
שקה קינג – "Newlyweeds"
מדלין אולנק – "The Foxy Merkins"
פרס "סטלה ארטואה" ליוצר מבטיח בתחום התיעודי:
קלייני מם – "נהר משנה נתיבו"
ג'ייסון אוסדר – "תנו לאש לבעור"
סטפני ספריי ופאצ'ו ולז – "מנקמנה"
פרס על שם רוברט אלטמן לצוות שחקנים: "הסיפור של מאד"
תגובות אחרונות