• ״טהורה״, סקירה לסרט האימה עם סידני סוויני
  • ״שומר הברים״, סקירה לגרסת 2024
  • בחזרה אל ״שומר הברים״ מ-1989 לקראת החידוש
  • ״אהובת הקצין הצרפתי״, סקירה

המלצות סינמטקים – דצמבר 2019

1 בדצמבר 2019 מאת עופר ליברגל

המהדורה האחרונה של המלצות הסינמטקים לשנה קלנדרית זו כוללת, כתמיד, מספר מסגרות מיוחדות שנודדת בין הסינמטקים ומספר המלצות ספציפיות לכל סינמטק ייחודי. היא לא כוללת סרטים שכבר הוזכרו בדיווחים שלנו על פסטיבלים/מהדורות קודמות של מדור ההמלצות, על מנת שלא אחזור על עצמי יותר מדי.

את החודש הזה אפתח בחידוש: הטבה לקוראי סריטה בסינמטק חולון. בכל חודש יוצג במקום (שהמנהל האמנותי שלו הוא אור סיגולי, שגם כותב כאן) "בחירת סריטה" – סרט משובח עם הנחה לקהל הקוראים שלנו. החודש מדובר ב"שאלה של אופי" (Character) מ-1996, דרמת מתח הולנדית עשויה היטב שזכתה שנה לאחר מכן בפרס האוסקר לסרט הטוב ביותר בשפה זרה (מה שבימינו קרוי הסרט הבינלאומי הטוב ביותר) ועוד שלל רב של פרסים. הסרט יוקרן ב-13 וב-31 לחודש מעותק פילם. על מנת לרכוש כרטיס לסרט במחיר של 20 ש"ח (במקום 38 ש"ח) יש להזמין דרך האתר ולהזין את הקוד "סריטה19".

בתל אביב יתקיים החודש פסטיבל "סולידריות" לקולנוע וזכויות אדם, והתחום הזה יותר רחב ממה שניתן לדמיין מן הכותרת. התכנית כוללת סרטי סטודנטים וסרטים תיעודיים שכבר הוקרנו בפסטיבלים קודמים, לפעמים בצירופים מעוררי מחשבה כמו "פישטייל" ו"תמונת ניצחון" שיוקרנו ביחד ויציגו עובד זר הלומד לגדל דגים, לצד חייל צה"ל המתאושש מפציעה. מצטיינים אחרים מן הפסטיבלים שכבר התקיימו הם "מחוץ למערכת" הגרמני שמאז שהוקרן בפסטיבל ירושלים הפך לשובר קופות במולדתו, ו"עזה" שהוקרן בחיפה, שני סרטים שעשויים בקרוב להיות מועמדים לאוסקר לסרט הבינלאומי הטוב ביותר. לזכרו של השחקן רמי דנון יוקרן "לחם", אחד מן הסרטים הכי טובים של חתן פרס ישראל רם לוי, תיאור של פועל פשוט שיוצא במאבק למען הצדק במחיר של הקרבה עצמית. על יתר התוכן מן הפסטיבל ייתכן דיווח מאוחר יותר, כולל על סרט הפתיחה "הבנים של דנמרק".

במהלך החודש ייערך לראשונה בירושלים (בסינמטק ובאתרים אחרים בעיר) הפסטיבל לסרטי נשים. סרט הפתיחה היה הסרט הסעודי "המועמדת המושלמת" (תמונה בראש הפוסט) של הבמאית הייפא אל מנסור, שמגיע לבכורה ישראלית אחרי סבב פסטיבלים בינלאומי שהתחיל בוונציה. עוד יוצגו הרבה סרטים תיעודים ועלילתיים מן הארץ והעולם. רובם הוקרנו כבר בפסטיבלים שנה אך דורשים מבט נוסף. זו למשל הזדמנות נוספת לצפות ב"עניינים אישיים" של מהא חאג' או "אישה" של ישראלה שאער מעודד.

פסטיבל הקולנוע היהודי ייערך אף הוא בירושלים, כמו בכל חג חנוכה, והתכנייה שלו עמוסה בסרטים חדשים וקצת פחות חדשים – כאלו שנוגעים ישירות ביהדות או כאלו שפחות, כמו "חיים נסתרים" של טרנס מאליק שיוקרן בירושלים בבכורה ישראלית (הנה תמונה). זה יקרה במסגרת התחרות הבינלאומית, שמסומנת כמיטב של הפסטיבל הכולל הרבה דברים שטרם צפינו בהם. אולם למי שרוצה לדעת על ההיסטוריה של הקולנוע הישראלי, כדאי לצפות בסרטו של מאיר לוין "הבלתי לגאליים" (גרסה אחרת שלו קרויה "לא תפחידנו"), שילוב מוקדם של קולנוע עלילתי ותיעודי היוצא עם ניצולי שואה מהריסות מלחמת העולם השנייה אל העפלה לארץ בימי הבריטים. סרט זה מ-1947 הוא הסרט הכי טוב שראיתי שהופק בארץ ישראל לפני הקמת המדינה. למי שרוצה קלאסיקה הוליוודית, "להחזיק ולאבד", העיבוד המאוד החופשי של האוורד הוקס להמינגווי, יוקרן במסגרת מחווה לכוכבת שהתגלתה בסרט זה, לורן באקול, שסרט אודותיה יוקרן במסגרת "גדולי ההוגים היהודיים".

פסטיבל אוטופיה הפך השנה לסופשבוע אוטופיה והוא בין היתר הזדמנות לצפות (שוב) בסרטי המד"ב והאימה הכי טובים של השנה, אלו שהוקרנו עד כה רק בפסטיבלי קולנוע. במקרה של סרט הפתיחה, "המגדלור", זה חלק מיציאה לסבב סינמטקים שצפוי להימשך, אז נסו לתפוס גם את "עור צבי", "אמנות ההגנה העצמית" (גם הוא מוקרן בסינמטקים נוספים), "ג'ו הקטן" ו"אניארה". בנוסף, תיערך בפסטיבל גם מחווה לשחקן המנוח רוטגר האוור, שתכלול את "ליידי נץ", "רומן הדמים" ו"בלייד ראנר" בגרסת הבמאי, זאת לצד מספר סרטים שיוקרנו באירוע בבכורה מקומית.

החודש מתקיים פסטיבל אקינו לקולנוע יפני, במספר סינמטקים. המיטב של הקולנוע היפני בשנה האחרונה כולל בין היתר את "נערה נעדרת", עליו כבר המלצתי לקראת פסטיבל חיפה. את שאר התוכן של הפסטיבל טרם ראיתי ולכן אני בשלב בו כל דבר נשמע מסקרן. כדאי לקרוא מעט על הסרטים, כל אחד בסינמטק שלו, על מנת להבחין את הדרמה מן האנימה, למשל.

מיפן לאיטליה, עם פסטיבל ״פיניטה לה קומדיה?״ שמציג קומדיות עכשוויות וקלאסיות מארץ המגף. המסגרת הקלאסית של הפסטיבל תורכב ממחווה לפייטרו ג'רמי, אחד מן הבמאים האהובים באיטליה. המחווה תכלול את סרטו הידוע ביותר, "גירושין נוסח איטליה" מ-1961, סרט שמבקר את החוק האיטלקי המעדיף את הגבר גם במקרה של רצח. מר'צלו מאסטוריאני מככב בסרט שמתייחס ל"לה דולצ'ה ויטה", גם הוא בכיכובו. הסרטים האחרים של ג'רמי שיוצגו בפסטיבל נוצרו באותה תקופה וגם הכילו ביקורת על היחסים בין המינים. אלו הם "אירוסין נוסח סיציליה" ו"על גברים ונשים", זוכה דקל הזהב.

הבמאי בנימין פרידנברג יציג בסינמטק ירושלים תכנית סרטים על ערים בקולנוע, שפשוט מקבצת יצירות מופת: "הנאהבים מפריז" של לאוס קראקס, "אוסלו, 31 באוגוסט" של יוכאים טרייר, "עיר עירומה" של ז'ול דאסן, ו"נהג מונית" של מרטין סקורסזה.

מאיטליה ננוע מעט צפונה לעבר אוסטריה. אנשי הסינמטקים של וינה ולינץ יבואו ארצה לקראת סוף שנה על מנת להציג את הקולנוע של המדינה מעבר ליוצרים כמו מיכאל האנקה ואולרייך זיידל, המוכרים לחובבי הקולנוע בארץ. חפשו את האסופה תחת ״קולנוע אוסטרי״ בסינמטקים השונים.

בחולון תערך החודש סביב חג החנוכה (אך לא רק במהלך ימי החג) חגיגת אנימציה שתכלול הצגה של הקלאסיקות "בת ים הקטנה" ו"מי הפליל את רוג'ר ראביט", לצד אנימציה עכשווית מרחבי העולם, כולל הסרט התיעודי ישראלי "בוכרא פי (א)למישמיש".

סרטו האחרון של סטנלי קובריק, "עיניים עצומות לרווחה", חוגג 20 שנה ויוקרן בסינמטק הרצליה ב-14 לחודש. כמו כל סרטיו של קובריק, היצירה הייתה שנוייה במחולקת בצאתה, אבל עם כל צפייה היא מתגלה לא רק כמופת של קולנוע מחושב, אלא גם כיצירה רבת רבדים על יחסים בין מינים, יחסים בין מעמדות ושלל נושאים אחרים.

"בתוך לואין דיוויס" הוא אחד מן הסרטים הכי טובים של האחים כהן, אחד מן הסרטים הכי טובים של העשור המסתיים, ואחד מן הסרטים הכי טובים נקודה. החודש הוא יוקרן בחולון יותר מפעם אחת.

תגובות

  1. דבורית הגיב:

    במלאת חמש שנים לבכורת הסרט הראשון שלי, "איפה אלה קרי ומה קרה לנוריקו-סאן?"
    (סקירת סריטה: http://bit.ly/2P5rT9m) תיערך בסינמטק ת"א בשישי הקרוב, 6.12, 12:00, הקרנה חגיגית וחד"פ בנוכחותי * בואו:)

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.