• ״טהורה״, סקירה לסרט האימה עם סידני סוויני
  • ״שומר הברים״, סקירה לגרסת 2024
  • בחזרה אל ״שומר הברים״ מ-1989 לקראת החידוש
  • ״אהובת הקצין הצרפתי״, סקירה

המלצות סינמטקים: מהדורת פברואר 2019

1 בפברואר 2019 מאת עופר ליברגל

כרגיל, אני פותח את פוסט ההמלצות החודשי עם אזכור כי סרטים עליהם כבר המלצתי במהדורות קודמות עדיין מוקרנים בסינמטקים, לצד סרטים מסחריים שזה עתה ירדו מבתי הקולנוע/מוצגים בהקרנות טרום בכורה. זאת בנוסף להקרנות מסחריות לחלוטין שנערכות במתחמי הסינמטקים ואינן, למעשה, חלק מתוכניית הסינמטק. החודש למשל ממשיכות המחוות המרגשות לאנייס ורדה ו-וים ונדרס, מתוכן אציין הקרנה ספציפית אחת אשר תיערך בסינמטק הרצליה ב-27 לחודש. לפני סרטו הארוך של ונדרס ״מצב הדברים״ יוקרן סרט קצר ישראלי נהדר – ״תמונת משפחתי בשנתי הי"ג״ בבימוי אמרי דקל קדוש.

האירוע הבולט שייערך החודש בסינמטקים השונים הוא מחווה לבמאי הקנדי יוצא הדופן גאי מאדין. אמנם מדובר במחווה פחות מקיפה מזו שנערכה בארץ בראשית שנות האלפיים, דרכה גליתי לראשונה את עבודתו של מאדין, אבל כל חשיפה של אחד מענקי הקולנוע הניסיוני בימינו היא חג. גם מי שנרתע מן המונח קולנוע ניסיוני יכול למצוא את עצמו מתמוגג מן העולמות הסוריאליסטיים הפרועים שבורא מאדין, שסרטיו משלבים בין שבירת טאבויים מיניים (בדגש על יחסים בתוך התא המשפחתי), טכניקה השואבת מן הקולנוע האילם בדרכים שונות (לאו דווקא ויתור על פסקול), ומשחק תמידי עם דרך הסיפור וציפיות הקהל. בסופו של דבר הסרטים של מאדין מרשימים לא רק בתעוזה ובטכניקה, אלא גם ביצירת הזדהות עם הדמויות המעוותות שהוא בורא.
ארבעת הסרטים שיוקרנו הם משיאי עבודתו של מאדין, בהם הסרט המוקדם ״זהירות!״ שהקדים את ״מקום שקט״ בעיסוק בדמויות שצריכות לשמור על דממה על מנת לשורד. הסרט החצי-תיעודי וחצי-פנטזיה ״ויניפג שלי״ הוא כנראה יצירתו הנגישה והמפעימה ביותר של מאדין ואחד משיאי הקולנוע של המאה ה-21 בעיניי (התמונה לעיל היא מתוך הסרט). העיר ויניפג היא אתר התרחשות לרבים מסרטי הבמאי, כולל הסרט המוזיקלי הביזארי ״המוזיקה הכי עצובה בעולם״ שלוקח את מערכון פסטיבל שירי דיכאון של הגשש החיוור לנקודת הקיצון. כותרת הסרט הרביעי, ״דרקולה – דפים מיומנה של בתולה״ מדברת בעד עצמה.

שבוע הקולנוע האוסטרי יתקיים החודש בסינמטקים השונים מתוכו אני יכול להמליץ לצפייה על סרטה התיעודי של רות בקרמן, זוכה הצל״ש בפסטיבל דוקאביב וגם נציג המדינה לאוסקר – ״ואלס לולדהיים״. הבמאית חוזרת לעברה בו הייתה מעורבת בהפגנות נגד קורט וולדהיים, מי שהיה מנכ"ל האו"ם ולאחר מכן רץ לנשיאות אוסטריה. החשיפות כי שיקר על עברו בתקופת השלטון הנאצי לא עצרו את הפופולריות שלו, והסרט הוא חשבון נפש לעבר האוסטרי וגם עדות מצמררת בעזרת חומרי ארכיון לכוח של השנאה ופולחן אישיות פשיסטי גם בבחירות דמוקרטיות.

סרט החודש של פסטיבל דוקאביב הוא ״סולו חופשי״ עליו כבר כתב אורון לקראת בכורתו הישראלית בפסטיבל דוקאביב גליל. צפו בו כעת כאשר הוא סוג של פייבוריט לזכייה באוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, לצד כמה סרטים מדוברים אחרים. כרגיל, הרבה סרטי תעודה ישראליים משובחים מוקרנים בסינמטקים במהלך החודש וייתכן ונרחיב על כמה מהם בהמהלך החודש.

״סולו חופשי״

המסורת של טווית שטיח פרסי סיפקה למוחסן מחבלבאף את הבסיס ליצירת אחד מסרטיו הקסומים ביותר, ״גאבה״, שיוקרן בירושלים ב-16 לחודש.

לזכרה של הבמאית פני מרשל, סרט הבייסבול המהנה שלה ״ליגה משלהן״ יוקרן בתל אביב ובחולון במהלך החודש.

לזכרו של הסופר עמוס עוז, הסינמטקים השונים יקרינו את שני סרטים יפים שנעשו על פי שניים מן הספרים הכי ידועים שכתב – ״מיכאל שלי״ שביים דן וולמן ו״סיפור על אהבה חושך״ שביימה נטלי פורטמן.

ב-14 לחודש אפשר להתחיל את יום האהבה מוקדם בתל אביב עם הקרנת הקומדיה הרומנטית הדי-מושלמת וגורפת פרסי האוסקר ״זה קרה לילה אחד״. זו לא פעם ראשונה של הסרט במדור ההמלצות, אבל חלף מספיק זמן מהפעם שעברה.

ב-21 לחודש מועדון הסרטים לבעלי עצבים חזקים בתל אביב שובר את השיאים של עצמו עם הקרנת ״שואת הקניבלים״, סרט הפולחן השנוי במחלוקת שביים רוג'רו דאנטו. כותרת הסרט מספרת את רוב הסיפור, אבל המבנה של סרט אימה המורכב מחומרים שצולמו בידי צוות של סרט תיעודי הקדים את זמנו בשנים רבות.

ב-14 לחודש יוקרן בהרצליה ״ללא שמש״ של כריס מרקר – סרט מסה שהוא גם סרט מסע תיעודי, ואחד משיאי הקולנוע הצרפתי מכל סוג והגדרה דווקא בגלל שהוא חומק מן הגדרות שגרתיות.

ב-7 לחודש סינמטק חולון יקרין את אחד מן הסרטים הכי נדירים בתולדות הוליווד הקלסית ואחד מן המייצגים הבולטים של שנת 1939, שנחשבת לשנה הגדולה בתולדות הוליווד. מדובר ב״הנשים״ של הבמאי ג'ורג' קיוקור, הסרט היוקרתי הראשון שהקאסט שלו כלל נשים בלבד. הרשימה האגדית כוללת את ג'ואן קרופורד, ג'ואן פונטיין, רוזלינד ראסל, נורמה שירר, פולט גודאר, ועוד רבות וטובות.

כבר ב-2 לחודש יוקרן בתל אביב ״סיד וננסי״, סרט הרוק הביוגרפי על החיים הקצרים מאוד של גיטריסט הסקס פיסטולס סיד וישס ובת זוגו. סרטו של אלכס קוקס ראוי לציון גם בגלל שהוא אחד מן התפקידים הראשיים הראשונים של גארי אולדמן.

בין ה-20 ל-23 לחודש יתקיים בסינמטק תל אביב סוף שבוע סרטי ספורט שיציג בעיקר סרטים תיעודיים מסקרנים שטרם ראיתי, אבל גם הקרנה לכל המשפחה של מפגש הפסגה המשעשע בין מייקל ג'ורדן ובאגס באני בסרט ״ספייס ג'אם״.

בהמשך החודש יגיע אל בתי הקולנוע סרטו החדש של קלינט איסטווד, ״הפרד״. לכבוד האירוע, סינמטק חולון חוזר לפעם הקודמת בה איסטווד כיכב בסרט שגם ביים – ״גראן טורינו״, דרמה קומית על זקן נרגן וגזען שנרתם לעזרת קהילת יוצאי וייטנאם וחושב מחדש על סמלים וערכים אמריקאים. סרט זה סיים עשור מוצלח למדי מבחינת הבמאי בתחילת האלף הנוכחי.

תגובות

  1. איתן הגיב:

    מישהו יודע מה המייל של סינמטק ת״א לפניית לקוחות? ממש רציתי להגיע להקרנה המלאה והאולטימטיבית של ״תמונות מחיי נישואין״ (של 5 שעות ששודרה בטלוויזיה השוודית), אבל בגלל הפקקים של ההפגנה ביום רביעי האחרון היה בלתי אפשרי להגיע למרכז ת״א 😣

    אשמח אם גם אחרים יצטרפו לבקשתי להקרנה חוזרת של היצירה המלאה של ברגמן וישלחו עוד מיילים כמוני 🙏🏼 ואולי גם יום אחד יקרינו את הגרסה המלאה של ״פאני ואלכסנדר״ 🙂

    1. אורון שמיר הגיב:

      נסה את אחד מאלה/כולם:
      https://www.cinema.co.il/%D7%A6%D7%95%D7%A8-%D7%A7%D7%A9%D7%A8/

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.